Tuesday, July 04, 2006

PILGRIMSPLAZA verzamelplek voor teksten en plaatjes algemeen

Pelgrimeren is van alle tijden en iedereen © voor zoekers en sprokkelaars © http://pilgrimsplaza.blogspot.com © http://pilgrimsplaza-king-1.blogspot.com © http://pilgrimsplaza-ruimteplaces.blogspot.com © http://pilgrimsplaza-ramiro-1.blogspot.com © http://pilgrimsplaza-traplepuy.blogspot.com © http://pelgrimspad-market-garden.blogspot.com © http://pilgrimsplaza-inhoud-content.blogspot.com © http://pilgrimsplaza-peterspruijt.blogspot.com © http://pelgrimspad-zwolle-oldenzaal.blogspot.com © http://kustpelgrimspad.blogspot.com © http://pilgrimsplaza-gedichten.blogspot.com © http://pilgrimsplaza-king-index.blogspot.com © http://seculierpelgrimsgenootschap.blogspot.com © http://pilgrimsplazafotos.blogspot.com © http://pilgrimsplaza-pelgrimspad.blogspot.com © http://pelgrimspad-overijssel.blogspot.com © http://pilgrimsplaza-nieuwsbrief4.blogspot.com ©17©

Dit is een verzamelplaats voor foto's en teksten die later naar de betreffende weblog worden verplaatst.


Kustpelgrimspad
Hiernaast een foto van het schilderij van de Mont St. Victoire zoals die vaak door Cézanne is geschilderd en die voor schilder/tekenaar de heer Schutte aanleiding was om het hoge duin gezien in het verlengde van de Savornin Lohmanlaan het Cézanneduin te noemen. Zie het Kustpelgrimspad op http://kustpelgrimspad.blogspot.com.

Pelgrimspad

Deze foto's hier zijn van de (her-)plaatsing van twee ANWB-informatieborden op het Pelgrimspad bij de Belgische grens te Withuis (Eijsden). De tekst van het kleine bord licht een en ander toe. Zie www.pelgrimspaden.nl voor een mogelijk antwoord op de vraag waarom door de jaren heen miljoenen pelgrims hun Pelgrimspad naar Santiago de Compostela volgden.








De foto rechts memoreert de intocht op 12-9-44 van het Amerikaanse leger in het buurdorp Mesch (Eijsden) waarmee de feitelijke bevrijding van ons land begon. Eijsden is een magische plek met een rijke historie. Het Hannibalspiel gaat ook over wat daar in de 2e wereldoorlog gebeurde.

Op de ansichtkaart linksonder in het opengeslagen boek staat rechts het oude grenskantoor waaraan het oude bord vroeger hing. Links er tegenover het vroegere grensrestaurant en op de foto's hieronder de huidige situatie.

Op-art?
Let op het prachtige verband in het metselwerk, met het (onbedoelde?) op-art-effect.
Dit metselwerk is uitgevoerd in zogenoemd kruisverband. Het wordt op zeer authentieke wijze beschreven in het HTS bouwkunde leerboek van Jellema deel 1 van Uitgeverij Waltman te Delft; pagina 3 op www.monumentenzorg.nl/download/info over vlaams verband en www.mathys-bvba.be/bouwinfo/kruisverband.htm over kruisverband. Daarover wordt verder verklaard: Metselverband dat is afgeleid van staand verband. De strekkenlagen zijn per laag een kop (in Engeland) of een halve steen (in Nederland) ten opzichte van de vorige strekkenlaag verschoven zodat de strekken om de andere laag boven elkaar liggen. Dit wordt in Duitsland vlaams verband en in Engeland St Andrew's of Dutch verband genoemd. Zie de tekening rechts. Vlaams kruisverband is een variant op vlaams verband waarbij in elke tweede laag alle strekken worden vervangen door koppen. De op de foto zichtbare grote diagonale ‘vegen’ over de hele muur zijn een (onbedoeld?) optisch effect, dat op tv soms ook te zien is in kleding met te kleine patronen. Het effect heet moiré; zie http://en.wikipedia.org/wiki/Moir%C3%A9_pattern. Wie weet of dit in de bouw bewust werd of wordt nagestreefd?

De mensen op de foto's zijn de huidige bewoners (familie Van Zutphen) en drie Mentoren van het Ledenhulpkorps van de ANWB, die eendrachtig het grote oude houten informatiepaneel ter plekke restaureerden en samen met het nieuwe kleine kunststof bord ophingen. Heel veel dank aan alle betrokkenen!

Het was een mooie en historische dag die de hoop voedt dat het Pelgrimspad ten gerieve van de pelgrims naar Santiago de Compostela ooit weer door deze vroegere 'Poort van Europa' loopt. Click svp op de foto van het kleine bord voor toelichting.

Zie http://dissertations.ub.rug.nl/FILES/faculties/arts/1994/a.p.m.cammaert/h2.pdf
over het Hannibalspiel, waarin ook het Englandspiel wordt genoemd.
Alle Pilgrimsplaza adressen
staan hieronder in Comment 1.














Alle © rechten voorbehouden.

1 Comments:

Blogger pelgrim Geert said...

adressen:
Geert Bakker
Pilgrimsplaza
pelgrimspaden.nl
Bondspelgrim-in-ruste
pelgrim.geert@casema.nl
T 070 323 89 56 (rond 21 uur)
http://pilgrimsplaza.blogspot.com

11:34 AM  

Post a Comment

<< Home